Ako skladovať chlieb v ľanových vreckách?

Dnes sa niečo dozviete o skladovaní chleba a pečiva v ľanových vreckách. Na úvod Vám skúsime dať nejaké základné informácie prečo ich používať. 

  • Ľan je nenáročná rastlina odolná voči škodcom - jeho pestovanie je preto ekologickejšie
  • Vrecká sú kompostovateľné - bez zbytočných chemických prísad 
  • Antiseptické vlastnosti (potláča rast húb, baktérií a plesní)
  • Materiál vreciek je pevný a odolný
  • Rokmi overené na skladovanie chleba a pečiva
 65974626_2633809336631222_9140598078506532864_n

 

Najzákladnejšou informáciou je uvedomiť, že pekárenské výrobky vydržia v týchto vreckách asi dva dni ako ich necháte voľne položené v otvorenom priestore. Čo nie je ideálna metóda ako ich skladovať. Ak chcete túto dobu predĺžiť musíte si spomenúť ako skladovali pečivo a chlieb naše staré mamy.

Chlieb v ľanovom vrecku dobre zatiahnite a uložte do miesta kde je o niečo vyššia vlhkosť. Môže to byť komora (špajza), chlebník z dreva, alebo porcelánu... Najdôležitejšie je na začiatku sledovať ako sa chlieb a pečivo vo vreckách správa pretože každé domáce prostredie je odlišné. Tak isto je odlišná kvalita pekárenských výrobkov. 

Zo skúseností vieme, že ak sa chlieb a pečivo v ľanových vreckách skladuje správne dokáže vydržať aspoň päť dní. 

59022793_2523124844366339_7095483928034672640_n_1

Ďalšia rada je ak čerstvý chlieb, nespotrebujete za deň alebo dva, môžete ho jednoducho zmraziť a vytiahnuť vtedy keď ho budete potrebovať. Mrazené bochníky by sa mali nechať roztopiť pri izbovej teplote a krátko zahriať v teplej rúre. Teplo rúry pomôže skvapalniť kryštály škrobu v chlebe a pomôže vrátiť jeho kôru a striedku do pôvodnej štruktúry.

Na záver skúste pri budúcom nákupe zobrať svoje ľanové vrecko na chlieb, pečivo do pekárne, hypermarketu, alebo kamkoľvek chodíte nakupovať a ušetrite tým ďalšie plastové, ale papierové vrecko (a robotu s prebaľovaním :) )

Ľanové vrecká na chlieb a pečivo nájdete aj na našom eshope